Kasvetli Havasıyla Kaktobe'den Almati

Almati Kazakistan’ın gözbebeği, ülkede en yüksek nüfusun yaşadığı yerleşim yeri, şehir yaşantısına dair her şeyin bulunduğu ve stratejik sebepler sebebiyle değiştirilmiş olan ülkenin eski başkenti. Almati’ye uğramadan Kazakistan gezisi yapmak elbette mümkün değil. Bu şehri ve çevresindeki yerleri tanımak için azından birkaç gün ayırmak gerektiğini düşünüyorum.

Almati buradaki ilk durağınızsa çok farklı gelmeyebilir. Fakat diğer şehirlerden geçtikten sonra gelince ne denli büyük bir şehir olduğunu idrak edebiliyorsunuz. Sovyet etkileri her ne kadar hissedilse, o zamanlardan kalan yapıları ve anıtları bulmak mümkün olsa da kimliğini tamamen değiştirmeye çalışan ve bunu büyük oranda başaran bir şehir burası.

Şehri anlamak ve tanımak için diğer tüm şehirlerde geçerli olduğu gibi sokaklarında yürümekle başlamak gerekiyor. Ben de gezime tam olarak öyle başladım. Almati’de dikkatimi çeken ilk şey sokakların üzerine çekilmiş elektrik tellerine bağlı çalışan troleybuslar oldu. İkinci olarak da araçların ve yayaların trafiğe gösterdikleri saygı. Turuncu ışığı görmesiyle duran arabalar, ışıklar dışında karşıya geçmeyen ve yalnızca yeşilde karşıya geçen yayalar benim için dikkate değer medeniyet emarelerindendi. Şehri keşfetme yaklaşımınızı ve rotanızı tamamen size bırakarak, gidebileceğiniz noktaları ve yerleri listeleyerek size fikir vermeye çalışacağım.

Bu şehre geldiğinizde “Nereye gitmeliyim?” sorusuna insanların verdiği üç cevap var: Kaktobe, Medeo, Büyük Almati Gölü. Bu noktaları tanıtmadan evvel şehrin içindeki yerlerle başlayacağım.

Rus Ortodoks Kilisesi:

Tamamen ahşaptan yapılan ve tamamlandığında dünyanın en yüksek ahşap yapılarından birisi olan bu kilisenin en yüksek noktası 56 metre. Şehir merkezindeki parkın içerisinde yer alan kilise, ben gittiğim sırada maalesef tadilattaydı. İçine girme şansım olmadı ama dıştan görünümü son derece güzeldi.

Rum Ortodox Kilisesi – Almati
II. Dünya Savaşı Anıtı:

Hiçbir Sovyet şehrinde unutulmamış olan ikinci dünya savaşı anıtı Almati’de de güzel bir mimariyle anıtlaştırılmış. Diğer illerde olduğu gibi önünde de daimi olarak ateş yanmaya devam ediyor.

Müzik Enstrümanları Müzesi:

Haritada gezinirken adını gördüğüm müzeye giderken, içeride yalnızca Kazakistan’a ait enstrümanları bulabileceğimi düşünüyordum. Ama girince gördüm ki tüm coğrafyalara dair enstrümanları toplayarak burada çok güzel bir müze kurmuşlar. Yalnızca müzik severlerin değil, tüm insanların ilgisini çekeceğine eminim. Türkiye’den Uygurlara, Almanya’dan Laos’a kadar tüm ülkerin geleneksel enstrümanlarını bulmak mümkün.

Giriş ücreti: 500 Tenge

Kök Pazar:
Kök Pazar Girişi- Almati

Pazar gezmeyi çok seviyorum ve burası benim için es geçilmeyecek bir noktaydı. Kazakistan’da bulunduğum diğer tüm pazarlar gibi burada da yaşamınızı devam ettirmeniz için ne gerekiyorsa satılıyordu. Meyve, kuruyemiş, et, sebze, peynir, turşu, ilaç, tekstil, ayakkabı, gündelik gereçler bulabileceğiniz şeylerden bazıları. Her şey oldukça taze ve lezzetli duruyordu. Ama hiçbir şeyin üzerinde fiyat yazmıyordu. Ne zamanki bir yerde ürünlerin üzerinde fiyat yazmıyor, o zaman çok mecbur kalmadıkça bir şey almıyorum. Bir de burada diğer pazarlardan farklı olarak her şey çok düzenliydi. Büyük şehir pazarı olmanın getirdiği ağırlıkla tüm bölümler ve ürünler güzelce tasnif edilmiş, tartım gerektiren yerlere aynı tartılar dahi konulmuştu.

Kaktobe:
Kasvetli Havasıyla Kaktobe’den Almati

Kaktobe Almati’yi tepeden görebileceğiniz, çeşitli etkinlere katılabileceğiniz ve oyunlar oynayacağınız bir yer. Eğer şanslıysanız benimkinden farklı olarak açık bir havada ziyaret etme şansınız olur ve tüm şehri görebilirsiniz. Aslına bakarsanız görseniz de çok tatmin edici bir görüntü yok. Bana kalırsa yukarıdan çirkin bir şehir. Kaktobe’de İsviçre Alplerinden kopup gelmiş bir raylı kayak sistemi kurmuşlar. 5 dakika süren bu keyifli aktiviteyi yapmak için 1500 Tenge ödemeniz gerekiyor. Örnekleri ülkemizde ve avrupada da çokça bulunan bir de ters ev var, giriş ücreti 1500 Tenge. Alanın üst tarafına doğru çıktığınızda atış oyunları, tırmanma duvarları gibi etkinlik alanlarını ve küçük hayvanat bahçesini göreceksiniz. Benim hayatımda ilk defa geyik gördüğüm yer burası oldu. Normalde hayvanat bahçesi gezmediğim için hiç görmemiştim. Ayrıca bazı kanatlı türlerini de ilk defa burada gördüm. Kaktobe güzel bir etkinlik ve vakit öldürme alanı, çocuklu aileler ve haftasonu değişiklik isteyenler için ideal bir yer.

Kaktobe’ye teleferikle 1000 Tenge karşılığında çıkabilirsiniz. Kısa bir teleferik yolculuğu değil ama yine de biraz pahalı geldi bana. Bir kere yapması yeterli olan bir tecrübeydi, o yüzden iniş bileti almadım ve bir şekilde aşağı inerim diye düşündüm.

Medeo:
Dünyanın En Yüksekte Bulunan Buz Paten Ringi – Medeo / Almati

Almati’de buz pateni veya kayak yapmak istiyorsanız gitmeniz gereken yer Medeo. Dünyanın en yüksekte bulunan (1691 m) buz pateni ringi burada bulunuyor. Giriş ve ekipman kiralama ücretini vererek dünyada ünlü müsabakaların yapıldığı ve onlarca dünya rekorunun kırıldığı bu yerde buz pateni keyfi yaşayabilirsiniz. Ancak gittiğiniz saatlere dikkat etmenizde fayda var. İki farklı zaman tercih edebilirsiniz. 10:00 – 16:00 veya 18:00 – 24:00 aradaki 2 saat ise teknik ara.

Ayrıca mevsiminde gittiyseniz ve kayak yapmak isterseniz, Medeo’nun yukarısında yer alan Shymbulak kayak merkezine gidebilirsiniz. Medeo’nun girişinde yer alan teleferikle kayak merkezine 2500 Tenge (gidiş-dönüş) karşılığında çıkabilirsiniz. Son olarak belirtmem gerekiyor ki araştırdığım kadarıyla burada kayak yapmak biraz pahalıymış. Bu yüzden ben yukarı dahi gitmedim. Elbette Orta Asya’dan kayak yapmadan ayrılacak değilim ama kendimi Kırgızistan’a saklıyorum.

Medeo Ulaşım:

Yüksekliğiyle dikkatinizi mutlaka çekecek olan Kazakistan Otelin, aynı zamanda Kaktobe teleferiğine de yakın bir nokta, önünden geçen 12 numaralı otobüse binerek son durak olan Medeo’ya gidebilirsiniz. Otobüs ücreti 80-100 Tenge arası ve şoföre nakit verebilirsiniz. Biletinizi de almayı unutmayın çünkü daha sonra görevliler otobüse binip kontrol ediyor, başınız ağrıyabilir.

Almati’de Nerede Yenir?

Yemek konusunda en rahat edebileceğiniz yerlerden birisi Almati. Çeşitli kafe ve restaurantlar farklı mutfaklardan lezzetler sunuyor. Ama ben yemeklerimi genelde ucuz bir yemek zinciri olan KAGANAT’da yedim. Şehrin muhtelif yerlerinde bu turuncu tabelayı görebilirsiniz. Hem yemek çeşitliliği çok fazla hem de fiyatlar bütçe dostu. Sürekli tüketim olduğu için de yemekler tazelik konusunda daha güvenilir. Burası haricinde adını verebileceğim bir yerde yemek yemedim. Gözüme ilişen birkaç yerden samsa alıp yemişliğim çok oldu. Size de samsa denemenizi tavsiye ederim.