Kazakistan’ın eşsiz coğrafyasında bulabilecekleriniz bitmiyor. Hosteldeki arkadaşlarımla konuşurken Almati’den 200 kilometre uzaklıktaki Charyn Kanyon’dan haberdar oldum. İnternetten açıp fotoğrafına bile bakmadım. Bakmaya gerek de yoktu, gitmeye niyetliydik, kamp ekipmanlarımızı hazırladık ve yola düştük.

Charyn Kanyon Nerededir:

Charyn Kanyon Almati’nin doğusunda yer alıyor ve Kırgızistan sınırına oldukça yakın. Amerika’daki Grand Kanyon’a benzerliğiyle dikkat çekiyor ve küçük kardeşi olarak değerlendiriliyor. 12 milyon yıllık süreçten sonra kayalar enfes şekiller almış ve özellikle güneş vurunca zirveye çıkan renk katmanlarına sahip olmuş. Kilometrelerce uzanan kanyonda etrafı izlemek, sürekli değişen kaya yapıları ve hatta türlerine şahit olmak mümkün. Kimi noktalarda farklı bir yere gelmişsiniz duygusu dahi uyandırıyor. Burada ne kadar eğleneceğinizse hayal gücünüze kalmış. Yalnızca bakmayıp görmeye çalışırsanız, kayalarda saklanmış resimleri ve mesajları göreceksiniz.

Harita Lokasyonu: https://goo.gl/maps/STRimh5Wd5B2

Charyn Kanyon Ulaşım:

Bence burasıyla ilgili en mühim nokta ulaşım. O yüzden bu konuya en başta yer verelim. Gitmek için çok fazla alternatifiniz yok. Taksi, tur veya otostop seçeneklerinden birisini değerlendirmeniz gerekiyor. Biz taksi ile gitmeye karar verdik. Hostel’den çıkıp Sayakhat ismini verdikleri gara kadar yürüdük ve orada bir taksiciyle 9500 Tengeye anlaştık. Bana kalırsa pahalıydı, ben daha fazla pazarlıkla 6000-7500 aralığına indireceğime emindim. Ama yanımda pek fazla pazarlık kültürü olmayan bir Alman ve bir İngiliz vardı. Kaldı ki onlar için çok küçük miktarlar olduğu için uğraşmıyorlar.

Sayakhat Lokasyonu: https://goo.gl/maps/bLn3uoutje82

Tur fiyatlarıyla ilgili bilgi almak için bir firmayla görüştüm. Gidiş, dönüş ve kanyona giriş ücretini karşılayan tur fiyatı 15000 Tengeydi. Kış mevsimi olması da belki fiyata etki ediyordur. Ama ben hiç pazarlık yapmadım, sadece öğrenmek için sormuştum. Pazarlık payını da ekleyerek ortalama fiyat olarak bunu baz alabilirsiniz. İhtiyaç duyma ihtimalinize karşın turu organize eden adamın telefon numarasını da bırakayım. Türk olduğunuzu söyleyip indirip talep etmeyi unutmayın 🙂

Dauren: +77785369531 / Whatsapp’tan iletişim kurabilirsiniz.

Taksiyle 3 saat kadar gittikten sonra kanyona giden ayrıma geldik. Buradan kanyona kadar 10 kilometre yol vardı. Taksiciye girişe kadar götürmesini söyledik ama yol bozuk götüremem dedi. İnanmaktan başka şansımız yoktu ama o yolu gidince gördük ki yol dümdüz. Halbüki 10 kilometre yani, üstelik o kadar para almışsın. Yaptığın şerefsizlikten başka bir şey değil. Saat 5i geçmiş, hava eksi derecelerde. Tüm yolu yürümeye kalksak zifiri karanlıkta saatlerce yürümek zorunda kalacaktık ve şiddetli esen rüzgar işimizi çok zorlaştıracaktı. Hala aklıma geldikçe sinirlenmekten kendimi alıkoyamıyorum. İnsanlar nasıl bu kadar omurgasız ve haysiyetsiz oluyor anlamıyorum.

Taksiden indikten hemen sonrası. – Charyn Kanyon/Kazakistan

Arabadan inip tam yürümeye başlamıştık ki ava çıkmış 3 kafadara denk geldik. Sağolsunlar bizi kanyonun girişine kadar götürüp bıraktılar. Kararmaya başlayan havada kamp alanına kadar yürümeden yol kenarında bir yere çadırlarımızı kurarak uyuduk.

Kanyon Giriş Ücreti:

Normalde giriş ve kamp için ayrı ayrı tutarlar ödemeniz gerekiyor. Biz vardığımızda şoför abi oradaki görevliyle epey sohbet etti ve üçünüz toplam 2000 Tenge verseniz yeterli dedi. Araştırdığım kadarıyla normalde giriş ücreti 750 Tenge, kamp yapmak isterseniz de ilave 350 Tenge.

Kanyon’da gönlünüzce gezebilirsiniz. Dilerseniz kanyonun içinden nehre ulaşana kadar, dilerseniz de kanyonun üst tarafından en uca kadar gidebilirsiniz. Bana kalırsa her ikisini de yapın. Belli noktalardan kanyonun üstüne çıkış ve iniş için patika yollar var. Kanyonun sonuna yürüyünce Charyn Nehrine ulaşıyorsunuz. Her ne kadar karşı tarafta kanyon devam etse ve sizi çağırsa da köprü olmadığı için karşıya geçiş yok. Bu bölgede bungalovlar, çardaklar, mangal ve yazın aktif olduğunu düşündüğüm yurtlar var. Çadır kurmak için belirlenmiş alan da burası. Ama mangalın üstü dışında bir yerde ateş yakmanıza müsade etmiyorlar. Birer hafta aralıkla dönüşümlü çalışan iki bekçi yaz kış buradaymış. Herhangi bir sorunuz veya sıkıntınız olursa onları bularak danışabilirsiniz.

Charyn Kanyon’da Konaklama:

İşin doğrusu burada herhangi bir konaklama seçeneği bulacağımı sanmıyordum. Ama nehrin kenarında bir alana 6-7 adet bungalov koymuşlar. Kış sezonunda kapalıydı fakat yazın açık oluyormuş. İçerisinde kaç yatak var bilmesem de muhtemelen iki kişi için idealdir. Bekçi abiden fiyatını öğrendiğim kadarıyla günlük 8000 Tengeymiş. (Kişi başı değil, bungalov) Ayrıca bahsettiğim gibi yurtlar da gördüm. Onlar da kuvvetle muhtemel sezon boyunca konaklama hizmeti veriyordur.

Biz kanyonda -15 derece dolaylarınca iki gece boyunca kamp yaptık. Her ne kadar zorlayıcı olsa da bir o kadar da keyifliydi. Zorluğu sadece iki gün içindi ama güzel anısı bir ömür sürecek. Dönüşle ilgili herhangi bir ayarlama yapmadığımız için ana yola kadar yürüdük ve otostop çektik. Ama Kazakistan’da otostop da çekseniz sizden genelde para istiyorlar. Tanıştığımız diğer gezginlerle beraber paylaşımlı taksi ayarlayarak Almati’ye geri döndük.

Dönüş yolunda şöyle bir yolda 12km yürüdük, hiç araba geçmedi ve inanın yürümek hiç zor gelmedi. En keyif aldığım anlardandı…
Diğer Kazakistan Yazılarım:

https://www.hudutsuz.com/dunyanin-en-buyuk-uzay-tesisi-baikonur-kazakistanda/

https://www.hudutsuz.com/aral-denizi-neden-kurudu/

Yorum Bırak

Lütfen Yorumunuzu Girin
Adınızı Buraya Girin