Dünyanın En Eski ve En Büyük Uzak Aracı Fırlatma Tesisi:

Varlığını bilmediğim bu yeri Kazakistan’a gelince öğrendim. Geziyor olmanın sürprizlerinden birisi de böylesi yerler öğrenmek. Kazakistan’a geldiğimde gidilecek yerlerden ziyade, kendime gitmek istediğim bir güzergah çıkartıp, daha sonra da yolumun üstündeki yerleri araştırmaya başladım. Sıra Baikonur ’a geldiğinde, beni çok heyecanlandıran bilgilerle karşılaştım. Burası dünyanın en eski ve en büyük kozmodromuymuş. Yani uzay araçlarının, uyduların uzaya fırlatıldığı yer.  Hatta burada uyduların uzaya fırlatılışını izleyeceğiniz özel programlar dahi düzenleniyormuş. Ama bazı şartlar ($$$) dahilinde.

Baikonur – Dünyanın En Büyük Uzay Tesisi Baikonur Kazakistan’da

Baikonur Nerede:

Baikonur Kazakistan’ın güneyinde yer alan küçük bir şehir. 1950’li yıllardan bu yana uzay üssü olarak kullanılan merkez, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya tarafından kiralanmış. Araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla, bu alan için senelik 100.000.000 dolar ödeme yapıyorlarmış. Dolayısıyla bu bölgenin kontrolü Ruslar tarafından sağlanıyor ve bölgeye kendi isteğiniz dahilinde giremiyorsunuz. Yetkili birimlerden izin almanız ve o şekilde içeriye girmeniz gerekiyor. Hatta Moskova’dan direk gelenler için Kazakistan vizesine gerek dahi yok. Gerçi bizim için Kazakistan vizesi halihazırda söz konusu değil. Ayrıca Kazakistan’dayken giriş için de Rusya vizesi gerekmiyor. Dünyanın en büyüğü olduğunu söylediğim alan eliptik bir yapıya sahip ve 85 – 90 kilometrelik genişliklere sahip. Yani toplam yüz ölçümü 7000 kilometre karenin üzerinde. Daha somut örnek verecek olursak da bir futbol sahasının 1000 katı kadar büyüklükte.


Baikonur – Dünyanın En Büyük Uzay Tesisi Baikonur Kazakistan’da

Baikonur Ulaşım:

Bu bilgileri de verdikten sonra gelelim en heyecanlı kısıma. Buraya nasıl gidilir ve neler yapılır? Baikonur ’a uçakla gidebileceğiniz gibi trenle de ulaşım sağlanabiliyor. Tren istasyonu Kazakistana bağlı (Tyuratam) ama az ilerideki Baikonur’un etrafı kapatılmış ve Rus askerler tarafından korunuyor. Oraya girmek için izninizi göstermeniz gerekiyor. Araştırmalarım neticesinde kaçak giriş yapanlar da gördüm. Elbetteki giriş için bazı zayıf karınları var. Ama girmek başınızı derde sokabilir. Ceza alabilir veya bir süre kendinizi nezarette bulabilirsiniz. Ayrıca otelde de kalamazsınız, çünkü kendinizi ele verirsiniz.

Baikonur’da Neler Yapılır:

Baikonur ’a girdikten sonra etrafta uzay temalı anıtlar, atıl duruma gelince heykel olarak konumlandırılmış roketler var. Yani şehir tamamen uzay temalı. Ayrıca burada Ruble kullanılıyor, Kazak Tengesi geçerli değil. Şehrin 30-40 km ilerisinde de uzay tesisine giriş yapılıyor. Ancak buraya girmek de izin dahilinde. Bu izni Rusya Uzay Endüstrisine bağlı olan ROSCOSMOS kuruluşuna bağlı 40 farklı turizm şirketi aracılığıyla alabilirsiniz. Bu başvuruyu ziyaret tarihinden en az 22 iş günü öncesinde yapmanız gerekiyor. Tur fiyatlarının her ne kadar 700 dolardan başladığını söyleseler de internette çok daha fazla fiyatlar gördüm. Ayrıca ROSCOSMOS her sene planlanan fırlatma tarihlerini sitesinde yayımlıyor. Böylece ziyaretinizi fırlatma tarihine planlayarak, aracın fırlatılmasına çıplak gözlerle şahit olabilirsiniz. Baikonur turu dahilinde tesisin içerisindeki fırlatma rampaları, müzeler ve bazı kontrol odaları gösteriliyor. Ayrıca uzaya gönderilen ilk insan olan Yuri Gagarin de buradan kalkan Vostok 1 uzay aracıyla havalanmıştı. Gagarin’in o dönemler burada yaşadığı evini de tur kapsamında gezdiriyorlar.

2019 yılı için planlanan fırlatma tarihleri şimdilik şu şekilde:

6 Temmuz 2019

12 Eylül 2019

18 Ekim 2019

Yorum Bırak

Lütfen Yorumunuzu Girin
Adınızı Buraya Girin